voiotiatv.gr
ΒΟΙΩΤΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Αύξηση Εργατικών Ατυχημάτων στη Βοιωτία: Η Ευθύνη της Κυβέρνησης και η Ανάγκη για Άμεσες Δράσεις

Κοινοποίηση

Αύξηση Εργατικών Ατυχημάτων: Η Παρέμβαση της Βουλευτού Βοιωτίας Γιώτας Πούλου

Στη Βουλή πραγματοποιήθηκε παρέμβαση για την ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, μέσω ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας. Η κ. Πούλου υπογράμμισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι:

“Η Ελλάδα βιώνει μια σοβαρή κρίση στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται δραματικά. Στο 2024, έχουμε ήδη μετρήσει 150 θανάτους εργαζομένων, ενώ για το 2025, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι και 53 σοβαροί τραυματισμοί. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την EU-OSHA, καταγράφεται μόλις το 30-40% των περιστατικών.”

Ειδική Αναφορά στη Βοιωτία

Η κ. Πούλου εστίασε ιδιαίτερα στην περιοχή της Βοιωτίας, σημειώνοντας ότι τα εργατικά ατυχήματα σε μια περιοχή με εκτενή βιομηχανική και αγροτική παραγωγή συνιστούν σοβαρό πρόβλημα. Η βουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά που συνέβησαν το 2025:

Στη Λιβαδειά, υπήρξε ένα ιδιαίτερα τραγικό περιστατικό με έναν αγρότη που χάθηκε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 2025 κατά τη διάρκεια εργασίας με αλυσοπρίονο. Στη Θήβα, ένα απορριμματοφόρο συνέθλιψε το πόδι ενός εργαζομένου, ενώ στην Τανάγρα, δύο υπάλληλοι της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας τραυματίστηκαν σοβαρά στο κεφάλι. Επιπλέον, στην εταιρία Μόρνος Α.Ε., καταγράφηκαν δύο ατυχήματα τον Φεβρουάριο του 2025, όπου οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι πρόκειται για το έκτο περιστατικό σε μόλις 25 μήνες, αποδίδοντας την αύξηση αυτή σε ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Απαραίτητες Παρεμβάσεις για την Ασφάλεια και Υγεία των Εργαζομένων

Σύμφωνα με την κ. Πούλου, η αποτυχία επαρκών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και η υποκαταγραφή των περιστατικών καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ασφάλεια των εργαζομένων σε ποικιλία τομέων της περιοχής. Η κυβερνητική νομοθεσία, όπως υποστηρίζει η βουλευτής, αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Η έλλειψη επαρκούς προστατευτικής νομοθεσίας, η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η απουσία προληπτικών ελέγχων καταδεικνύουν τις αδυναμίες πολιτικής την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση.

Η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Πούλου συνυπογράφεται από άλλους ανεξάρτητους βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, οι οποίοι προτρέπουν τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας να αναλάβουν άμεσες δράσεις. Καλούν για την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, τη θεσμοθέτηση νομικών διατάξεων για την θερμική καταπόνηση και τις επαγγελματικές ασθένειες, τη διαχείριση της υποκαταγραφής περιστατικών, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, εφαρμόζοντας διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Related posts

ΚΚΕ: Ευαίσθητες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και η συνέχεια των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ρωσίας

Μήνυμα του Δημάρχου Λεβαδέων κ. Δημήτρη Καραμάνη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Oμάδα Σύνταξης Β

Κυριάκος Πιερρακάκης: Συμμετοχή στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον