Επίσκεψη του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Δίστομο
Μια αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο η Ελλάδα επικύρωσε το 1989. Οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου επισκέφθηκαν το Δίστομο, όπου τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Σταθάς.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αξιολόγηση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στην Ελλάδα, με έμφαση στη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις βέλτιστες πρακτικές που προάγουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την τοπική διοίκηση, καθώς και να εξετάσουν τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στο Μαυσωλείο του Διστόμου, που είναι σύμβολο της μνήμης και της οικοδόμησης της τοπικής ταυτότητας. Το Μαυσωλείο τιμά τους θύματα του Διστόμου και προσφέρει μια ευκαιρία για αναστοχασμό σχετικά με την ιστορία και τις αξίες της τοπικής κοινωνίας.
Συμμετοχή Διεθνών Εκπροσώπων
Στην αποστολή συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Tanja Joona, εισηγήτρια για την τοπική δημοκρατία από τη Φινλανδία, η Katrien Partyka, εισηγήτρια για την περιφερειακή δημοκρατία και μέλος του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου από το Βέλγιο, η Stéphanie Poirel, Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας της Τοπικής Δημοκρατίας, καθώς και ο Δρ. Angel Moreno, πρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων από την Ισπανία.
Επιπλέον, συμμετείχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάνα Φανουράκη και οι αντιδήμαρχοι του Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Παναγιώτης Δημάκας, Αθανάσιος Αποστόλου και Σωτηρία Τσαούση. Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διεθνών και ελληνικών εκπροσώπων ενισχύει τη σύνδεση και την κατανόηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.
Η παρουσία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην περιοχή αναγνωρίζει τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από στόχους και πρωτοβουλίες που προάγουν την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών, η τοπική δημοκρατία ενδυναμώνει τις κοινότητες και προάγει την ευημερία τους.