voiotiatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Φόρουμ Δελφών: Η Σημασία της Πρώιμης Πρόληψης στην Καρδιοαγγειακή Υγεία

Κοινοποίηση

Στρατηγικές για την Αντιμετώπιση της Κρίσης των Χρόνιων Παθήσεων

Σημαντικές Παρεμβάσεις στο Διαρκώς Αυξανόμενο Πρόβλημα

Η κρίση των χρόνιων παθήσεων αποτέλεσε κεντρικό θέμα της συζήτησης με τίτλο «Στην καρδιά του ζητήματος: Συνεργατικές στρατηγικές για την κρίση των χρόνιων παθήσεων», που πραγματοποιήθηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τη μείωση της επίδρασης αυτών των παθήσεων στην υγειονομική περίθαλψη.

Πρόληψη και Δημόσια Υγεία

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε τη σημασία του οργανωμένου συστήματος πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, προσδιορίζοντας τη πρωτοφανή σημασία της πρόληψης προτού εμφανιστούν συμπτώματα. «Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου έρχεται με σοβαρές συνέπειες», ανέφερε. Παράλληλα, επισήμανε τη δυνατότητα ψηφιοποίησης της πρόληψης, όπου αποστέλλονται παραπεμπτικά για προληπτικούς ελέγχους, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία.

Επιπλέον, η κα Αγαπηδάκη εξήγησε πως το Υπουργείο Υγείας εστιάζει και στην παιδική παχυσαρκία, αναφέροντας ότι «δεν είναι μόνο δευτερογενής πρόληψη που μας απασχολεί». Στόχος είναι, μέσω ενός προγράμματος, να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα κατανοήσουν τη σημασία της υγιούς ζωής από νωρίς.

Καρδιοαγγειακή Υγεία και Δημόσια Ευαισθητοποίηση

Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας. «Πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη οφείλονται σε αυτά τα νοσήματα», τόνισε και εξήγησε ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εργάζεται για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο τη δραστική μείωση της χρήσης καπνού έως το 2040.

«Η τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Καθηγητής, υπογραμμίζοντας την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει όλες τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Οικονομικές Επιπτώσεις και Κοινωνική Ευθύνη

Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, επισήμανε τα καρδιοαγγειακά ως το «μεγαλύτερο αόρατο πρόβλημα» της υγείας στη χώρα. «Η υπέρταση κοστίζει στο κράτος 800 ευρώ το χρόνο, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά με κόστος 15.000 ευρώ», δήλωσε, επισημαίνοντας τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από την αμέλεια στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Συνεργασίες για Ψηφιακές Λύσεις στην Υγεία

Τέλος, ο Peter Wintermantel, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της Novartis Ουγγαρίας & ΕΕ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασιών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ειδικά για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων. «Επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή πρακτικών λύσεων μέσω ψηφιακών δεδομένων», είπε, ενισχύοντας την ανάγκη καινοτομίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η συζήτηση της εκδήλωσης συντονίστηκε από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, αναγνωρισμένη δημοσιογράφο στον τομέα της υγείας. Η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση γύρω από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα αποδεικνύουν ότι η πρόληψη και η συνεργασία είναι οι ζωτικές παράμετροι για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Related posts

Θετικές Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας: Σχόλια του Κ. Πιερρακάκη για την Έκθεση του ΔΝΤ

Η Φίνος Φιλμ γιορτάζει την #ΗμέραΤουΆντρα με τον πιο απολαυστικό τρόπο

ellados diktio

Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Λεβαδέων κ. Δ. Καραμάνη συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Κυριακίου. Δίκαιο το αίτημα για δωρεάν κιλοβατώρες.

Oμάδα Σύνταξης Α