Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και 33 ημέρες οι αγρότες της Βοιωτίας έχοντας πέντε βασικά αιτήματα και τα ξημερώματα της Τετάρτης με μια αιφνιδιαστική κίνηση «έπνιξαν» την είσοδο του διοικητηρίου στη Λιβαδειά με κοπριά και άχυρα χρησιμοποιώντας ειδικά αγροτικά μηχανήματα.
Σύμφωνα με την παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά», του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η κατάληψη του Διοικητηρίου της Λιβαδειάς έφερε και πάλι το κωπαϊδικό πρόβλημα στο επίκεντρο της πολιτικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγών. Αποζημιώσεις, έργα υποδομής και άρδευσης, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας είναι τα δίκαια και άμεσα αιτήματα των αγροτών, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, εγκαλούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για εμπαιγμό, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν τολμά να περάσει το κατώφλι της Κυβέρνησης, να διεκδικήσει και να απαντήσει με λύσεις για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα εισοδήματα των παραγωγών
«Βρίσκεται σε κηδεμονία και ανημπόρια να απαιτήσει έργα και πόρους για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Στερεάς (Κωπαϊδα, Ληλάντιο Πεδίο, κάμπος Ψαχνών, Σπερχειάδα, Δομοκός, Ελαιώνας Άμφισσας κλπ)….
Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παριστάνει το νερουλά ούτε να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος γιατί έχει ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει και οι πολίτες να τους κρίνουν.
Η Περιφέρεια οφείλει να ιδρύσει Οργανισμό διαχείρισης του νερού για τη βελτίωση των υποδομών των υποδομών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Στερεάς, να δημιουργήσει δίκτυο καλλιεργήσιμων πεδινών εκτάσεων της Στερεάς με διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και την κεντρική εξουσία» αναφέρει η περιφερειακή παράταξη.
Στο προσκήνιο και το ζήτημα της χωροθέτησης θέσης για επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στην Τανάγρα
Παράλληλα, η περιφερειακή αντιπολιτευόμενη παράταξη αντιδρά και στην κυβερνητική απόφαση να χωροθετηθεί θεση στον ρου του Ασωπού ποταμού, σε γη υψηλής παραγωγικότητας και μία ανάσα από το αστικό οικοσύστημα Σχηματαρίου και τον αρχαιολογικό χώρο της Τανάγρας για τα επικίνδυνα απόβλητα. Όπως υποστηρίζει, μετατρέπεται η περιοχή σε «χωματερή» όλης της Ελλάδας και εναποθέτουν τις ελπίδες τους να ανατραπεί η απόφαση στα δικαστήρια που έχουν προσφύγει, ενώ επόμενο βήμα θα είναι και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι κατηγορούν την Περιφερειακή αρχή ότι κάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρουν δεν υποστήριξε τον Δήμο Τανάγρας και τους Πολίτες στο Συμβούλιο Επικρατείας και η Υπηρεσία της Περιφέρειας έδωσε το πράσινο φως για τον ΧΥΤΒΕΑ. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι τώρα δήθεν εξοργίζεται εκ του ασφαλούς με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δεν άλλαξε την πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων για την χωροθέτηση στην «Κεραμιδέζα» και την συγκέντρωση επικίνδυνων αποβλήτων από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.