Η ΕΦΑ Βοιωτίας σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων και τους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους «Ο Πλούταρχος» της Χαιρώνειας, «Ο Παρνασσός» της Δαύλειας και «Ιτωνία» του Αγίου Γεωργίου συνδιοργανώνουν, με τη στήριξη και συμμετοχή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λειβαδιάς και των ΓΑΚ Φθιώτιδας, δράσεις με θέμα «στα χνάρια της ιστορίας του τόπου μας» που αφορούν περιοχές και οικισμούς του Δήμου Λεβαδέων.
Συγκεκριμένα:
- 13-15 Σεπτεμβρίου 2024: τριήμερο συμπόσιο με τίτλο «Στα χνάρια της Ιστορίας του τόπου μας από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα: Δαύλεια, Χαιρώνεια, Λιβαδειά, Κορώνεια, όρος Ελικών».
Η δράση αφορά στην παρουσίαση πτυχών της τοπικής ιστορίας της περιοχής διαχρονικά και αποσκοπείστην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών για το αρχαιολογικό και ιστορικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και στην ενεργοποίηση της συμμετοχήςτους αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη των τοπικών μνημείων και της ιστορίας της περιοχής.
- 20-22 Σεπτεμβρίου 2024: τριήμερα εκπαιδευτικά- βιωματικά Εργαστήρια Τοπικής Ιστορίας με θέμα «Ο ρόλος του νερού στην πολιτισμική συγκρότηση του τόπου μου» (συνολικής διάρκειας 30 ωρών).
Η δράση αφορά περιοχές του Δήμου Λεβαδέων (Δαύλεια, Χαιρώνεια, Λιβαδειά, Κορώνεια, όρος Ελικών) όπου οι υδάτινοι πόροι (λίμνη Κωπαϊδα, ποτάμια, υπόγειες πηγές) έπαιξαν ανά τους αιώνες, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του πολιτισμού και της φυσιογνωμίας της περιοχής, σε διάφορα επίπεδα: μυθολογία, παραδόσεις, λατρεία, οικιστική οργάνωση, αρχιτεκτονική, οικονομική δραστηριότητα, βιοτεχνική παραγωγή, πληθυσμιακές συγκρούσεις ή αφομοιώσεις. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μέλη συλλόγων και κάθε δημότη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει, να ερευνήσει, να μελετήσει, να αναδείξει και να προβάλει την ιστορία της περιοχής του κατανοώντας πόσο στενά συνυφασμένη είναι αυτή με το γεωπεριβάλλον στο οποίο ζει. Αποσκοπεί στην εξοικείωση των ενδιαφερομένων με τις στοιχειώδεις μεθόδους προσέγγισης της τοπικής ιστορίας (χαρτογράφηση, τοπογραφία, χρήση πηγών, φωτογραφία, αρχαιολογικό και αρχειακό υλικό, προφορικές μαρτυρίες κ.α), στην κατατόπισή τους όσον αφορά την επαφή με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην παροχή των απαραίτητων εφοδίων δημιουργίας ενός δικού τους, πρωτότυπου έργου σχετικά με την ιστορία του τόπου τους. Οι συμμετέχοντες δεν θα υπερβαίνουν τα 30 άτομα, η συμμετοχή θα είναι δωρεάν και θα συνοδεύεται με βεβαίωση παρακολούθησης.
Τις δράσεις θα πλαισιώσουν περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της περιοχής, εκθέσεις βιβλίου για την Τοπική Ιστορία, αρχειακού υλικού και φωτογραφίας καθώς επίσης μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη, προβολή και διάχυση στην τοπική κοινωνία της διαχρονικής ιστορίας του Δήμου Λεβαδέων μέσω της εμπλοκής και αλληλεπίδρασης φορέων της ακαδημαϊκής-επιστημονικής γνώσης και της πολιτισμικής διαχείρισης σε επίπεδο κρατικό και τοπικό.
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Αίτηση συμμετοχής των ενδιαφερομένων θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά ως 20 Μαΐου 2024, σε χωριστές φόρμες για το Συμπόσιο και τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια.
Δεν υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση συμμετοχής σε καμία από τις δύο δράσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν με ομιλία στο συμπόσιο θα πρέπει να υποβάλλουν τίτλο θέματος και σύντομη περίληψη 150 περίπου λέξεων στο σύνδεσμο
https://forms.gle/SwKjXgAsEH5K7CL96
Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις (συμμετοχής – παρακολούθησης) και θα αναρτηθούν ψηφιακά πρακτικά.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά Εργαστήρια μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σύνδεσμο https://forms.gle/ougSGUUP1pUdgMbu8
Επειδή ο αριθμός συμμετεχόντων στα Εργαστήρια θα είναι περιορισμένος, προτεραιότητα θα δοθεί καταρχήν σε εκπαιδευτικούς, ακολούθως σε ενεργά μέλη συλλόγων και δημότες που διαμένουν ή κατάγονται από τον Δήμο Λιβαδειάς, σε συνδυασμό με τη χρονική σειρά προτεραιότητας της αίτησης.
Θα ακολουθήσει λεπτομερέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα, τον τόπο ομιλιών και άλλες οργανωτικές παραμέτρους.