voiotiatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου

Κοινοποίηση

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου – The Greek Film Festival in Berlin, θα σηκώσει αυλαία για 9η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 20-24 Μαρτίου 2024. Περνώντας τα όρια του Βερολίνου και ταξιδεύοντας και σε άλλες γερμανικές πόλεις, το φεστιβάλ είναι κυρίως προσανατολισμένο στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο στη Γερμανία. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο, επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική παραγωγή των δύο χωρών.

Το φετινό μότο «We choose the bloody BIG screen» παίζει με τη λέξη bloody (=διαολεμένος, αιματηρός)· μεταφορικά εμμένοντας στη μεγάλη οθόνη με αποφασιστικότητα και αγάπη, αλλά και κυριολεκτικά, με αφορμή το φετινό highlight του φεστιβάλ που θα αφορά ταινίες τρόμου, bloody horror – είδος με πολλούς fan – και θα περιέχει επιλογές που αγγίζουν τα όρια του cult.

Tριάντα συνολικά ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες. Με 5 διεθνείς, 16 γερμανικές πρεμιέρες και 7 πρεμιέρες Βερολίνου, το φεστιβάλ έχει πολλά να προσφέρει στους θεατές του.

Ταινία Έναρξης θα είναι η «Φόνισσα» σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, βασισμένη στο διάσημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της σεζόν στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στο φεστιβάλ τη διεθνή της πρεμιέρα. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Φραγκογιαννούς, Μαρία Πρωτόπαππα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Έλενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Ήμελλος.  Η σκηνοθέτιδα και ένας εκ των παραγωγών θα είναι παρόντες στην προβολή και θα ακολουθήσει Q&A.

9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου – Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεις

Πριν την ταινία έναρξης, τον κόσμο θα υποδεχθεί ένα σύντομο show ενός γκρουπ γυναικών που θα τραγουδήσουν a cappella, συνοδεύοντας την ταινία και τη θεματική της με τις φωνές τους.

Ταινία Λήξης θα είναι το queer φιλμ «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023. Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής είναι παλιός γνώριμος και φίλος της διοργάνωσης – η ταινία του Απόστρατος και το ντοκιμαντέρ «Στο σώμα της» έχουν επιλεγεί σε προηγούμενες εκδόσεις του φεστιβάλ. Η ταινία θα πραγματοποιήσει τη γερμανική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ και στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει Q&A με τον πρωταγωνιστή Γιώργο Τσιαντούλα.

Το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Emerging Greeks Competition περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για έκτη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Animal της Σοφίας Εξάρχου (πρεμιέρα Βερολίνου)

-Embryo Larva Butterfly του Κύρου Παπαβασιλείου (γερμανική πρεμιέρα) – Κύπρος

-Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη (πρεμιέρα Βερολίνου)

-Ιman των Κόριννα Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη (γερμανική πρεμιέρα) – Κύπρος

-Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου (πρεμιέρα Βερολίνου)

9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου – Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των Short Films συνθέτουν συνολικά 13 μικρού μήκους ταινίες (μαζί με το σπουδαστικό πρόγραμμα), που καλύπτουν πολλές θεματικές και διαφορετικές κινηματογραφικές τάσεις. Βραβευμένες, με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου αλλά και νέες σκηνοθετικές φωνές, οι ταινίες του φετινού προγράμματος αντανακλούν όλες τις τάσεις της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής ταινιών μικρού μήκους:

 -Αερολίν του Αλέξη Κουκιά-Παντελή (γερμανική πρεμιέρα)

-Αριζόνες του Γιώργου Ηλιόπουλου (διεθνής πρεμιέρα)

-Ανορθόδοξος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (γερμανική πρεμιέρα)

-Α piece of Liberty της Αντιγόνης Καπάκα (γερμανική πρεμιέρα)

-Buffer Zone του Σάββα Σταύρου – Κύπρος (πρεμιέρα Βερολίνου)

-Διάβαση των Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αινεία Τσαμάτη (γερμανική πρεμιέρα)

-Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο της Μαίρης Κολώνια (γερμανική πρεμιέρα)

-Good Girls Club: A Virginity Odyssey των Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρη Τσακαλέα (γερμανική πρεμιέρα)

-Φως εκ Φωτός του Νεριτάν Ζιντζιρία (πρεμιέρα Βερολίνου)

Με μεγάλη χαρά, το φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και φέτος παρουσιάζει μια επιλογή από το εξαιρετικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα της Δράμας 2023, δίνοντας βήμα για πρώτη φορά στους νέους κινηματογραφιστές που μόλις τέλειωσαν τις σπουδές τους γυρίζοντας την πρώτη τους μικρού μήκους ταινία ως εργασία αποφοίτησης. Kαι οι ταινίες του σπουδαστικού προγράμματος θα είναι εντός του Διαγωνιστικού Short Films.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ταινίες ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» (πρεμιέρα Βερολίνου) του Ιωσήφ Βαρδάκη και  «Πένθος – Αυτοί που μένουν των Μαρία Λουκά και Μυρτώ Πατσαλίδου (πρεμιέρα Βερολίνου). Σημαντικά είναι και τα masterclasses, όπως το  Liquid Staging (ρευστή σκηνογραφία) – για το οποίο ο εμπνευστής του Αστέρης Κούτουλας έχει τιμηθεί με το βραβείο Hans Vogt Filmpreis στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Hof.

9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου – Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεις

Όπως ανακοινώθηκε με τη δημοσίευση της oπτικής ταυτότητας του φεστιβάλ, θα διοργανωθεί ένα highlight με τίτλο Bλoody Screen με ταινίες τρόμου και bloody horror όπως «Το Κακό» του Γιώργου Νούσια, μια κλασική ελληνική ταινία τρόμου από το 2005.

Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής με την πόλη του Βερολίνου, το φεστιβάλ θα διοργανώσει, το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, μια περιήγηση για τους κινηματογραφιστές και τους καλεσμένους του: το Berlin Walk – Είναι κρυμμένα; Ας τα ανακαλύψουμε! σε διαφορετικά αξιοθέατα και γειτονιές της πόλης, τα οποία οι συμμετέχοντες δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στο παρελθόν. Είναι μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες και τους φεστιβαλιστές να δουν την πόλη «με άλλο μάτι», αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Βραβεία

-Εmerging Greeks Award

Οι 5 ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Emerging Greeks Competition θα διεκδικήσουν το Emerging Greeks Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και χορηγείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

-Documentary Award by Musou

Τα ντοκιμαντέρ θα διεκδικήσουν το Documentary Award by Musou που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, ως χορηγία της Musou Music Group, που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες κινηματογράφου που σχετίζονται με τη μουσική, τον ήχο και τα πνευματικά δικαιώματα.

-Short Film Award by Illuseum Berlin

Όλες οι ταινίες μικρού μήκους – και το Σπουδαστικό πρόγραμμα – συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους διεκδικώντας το χρηματικό βραβείο ύψους 500 ευρώ ως χορηγία του στενού συνεργάτη του φεστιβάλ Illuseum Berlin.

-Crew United

Οι νικητές των βραβείων Emerging Greeks Competition και Documentary Award θα λάβουν μια 3ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium μέλη στην πλατφόρμα της Crew United, της κορυφαίας διαδικτυακής πλατφόρμας διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ και οι εκπρόσωποι των ταινιών που θα παρευρεθούν θα ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα εισιτήρια για τις ταινίες θα υπάρχουν στο site του φεστιβάλ και του Babylon https://babylonberlin.eu Οι θέσεις θα είναι αριθμημένες και προτείνεται η ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες : thegreekfilmfestivalinberlin.com

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Related posts

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση

ellados diktio

Σε γραμμή Γεροβασίλη η Νοτοπούλου – «Πέφτουμε σε πολιτικό κενό»

ellados diktio

Smartphone Separation Anxiety: Scientists Explain Why You Feel Bad

admin

Leave a Comment