Ένα στούντιο τέχνης και μια γκαλερί αφιερωμένη στην ανακύκλωση και την οικολογική ευαισθησία έχει δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης, ο Γκαντιάμπα Κόντιο στην Αφρική.
Ο Κόντιο, είναι ιδρυτής της εταιρείας «Chez Toi Design» και έχει την αποστολή να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η Αφρική αντιλαμβάνεται τα απόβλητα.
Γεννημένος σε μια γειτονιά του Μπαμάκο του Μάλι, ο Κόντιο μεγάλωσε δίπλα σε μια τεράστια χωματερή. «Κατά καιρούς, έβρισκα μικρούς θησαυρούς ανάμεσα στα σκουπίδια» λέει ο ίδιος.
Με περιορισμένους πόρους, άρχισε να φτιάχνει παιχνίδια και αντικείμενα από τα υλικά που ξέθαβε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αυτή η νεανική εφευρετικότητα δημιούργησε ένα πάθος για δημιουργία, αλλά και περιβαλλοντική συνείδηση.
Τα παλιά ψυγεία γίνονται ντουλάπες
Στο εργαστήριό του, τα καθημερινά αντικείμενα αποκτούν νέα ζωή. Τα παλιά ψυγεία γίνονται ντουλάπες, οι φθαρμένες μπανιέρες γίνονται άνετες πολυθρόνες και οι πεταμένες πόρτες φούρνων μικροκυμάτων μεταμορφώνονται σε κομψούς καθρέφτες.
«Η ιδέα είναι να διεκδικήσουμε ξανά αυτό που έχει ήδη δημιουργηθεί από τη βιομηχανία, να του δώσουμε ξανά αξία, ώστε να παράγουμε τελικά λιγότερα απόβλητα» σημειώνει ο Κόντιο.
Σε ένα από τα δημιουργικά του έργα, μετατρέπει παλιές βαλίτσες σε κάδους απορριμμάτων. «Κοίτα αυτή τη βαλίτσα — δεν ήταν πάντα έτσι. Αυτή η προσέγγιση καλεί τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τις δυνατότητες των καθημερινών αντικειμένων και να μειώσουν τα απόβλητα».
Το έργο του, τελικά, αναδεικνύει τις δυνατότητες της ανακύκλωσης για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η Αφρική αν και πλούσια σε πόρους, καλείται να διαχείριστεί όχι μόνο τα απόβλητα που παράγει η ίδια αλλά και αυτά που εισάγονται από άλλες χώρες. «Παίρνουμε σκουπίδια από άλλες χώρες – παλιά ψυγεία, παλιές τηλεοράσεις, παλιά αυτοκίνητα που έρχονται απ’ έξω» αναφέρει ο Κόντιο.
Όμως οι προσδοκίες του δεν περιορίζονται στο μικρό του εργαστήριο. Ονειρεύεται να ανοίξει ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο Μάλι για να διδάξει στους νέους και τις νέες πώς να μετατρέπουν τα απόβλητα σε πολύτιμα αντικείμενα.
«Η εκπαίδευση σήμερα είναι το κλειδί για το μέλλον. Είναι το κλειδί για την καταπολέμηση όλων των κλιματικών προβλημάτων που έχουμε σήμερα» εξηγεί.
Δίνοντας στη νέα γενιά τις δεξιότητες που χρειάζονται και ευαισθητοποιώντας τους, ελπίζει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα βιωσιμότητας σε όλη την ήπειρο.